dijous, 19 de febrer del 2015

Il·lustrant la història

El dissabte vam anar a la classe oberta d'il·lustració històrica impartida per Francesc Riart al Museu d'Història de Sabadell. Va ser molt interessant perquè en Francesc Riart ens va ensenyar com extreure la informació dels documents de l'època per dibuixar els seus protagonistes. 


A partir de la llista d'un sastre del segle XVIII que especificava fins al més mínim detall com confeccionar un vestit sencer d'un tinent de l'època, vam poder materialitzar la vestimenta específica per anar a la guerra. Els vestits eren caríssims, tot i tractar-se d'usos militars, així que es signava un contracte en el que el sastre es comprometia a utilitzar determinades robes i afegir certs complements. Si se sortia d'allò estipulat, hi podia haver penalitzacions. Poca broma, amb els militars!




En Francesc Riarte ens va explicar que els seus pares eren sastres, i que això l'havia ajudat molt a visualitzar els vestits a partir de documents que no sempre són patrons. D'aquí li ve el sobrenom de "sastre de la història". El taller ha sortit com a una activitat complementària a l'exposició "Sabadell 1714. Les catorze cartes del duc de Berwick i Llíria", com on s'hi poden trobar alguns dibuixos del Francesc Riarte i·lustrant l'epistolari d'aquest duc, un dels protagonistes de la Guerra de Successió. Pels que no hi vau poder asisitr però voleu saber-ne més de com anaven vestits els militars del 1714, podeu fer una ullada aquí. 








A l'esquerra, el dibuix del Roc, i a la dreta el meu.